Tradish

Fredag d. 7. marts kl. 20.00
Dørene åbner 19.00 Entré kr 100 / 175
Metronomen, Godthåbsvej 33, Frederiksberg 2000

Tradish med et twist

Trioen spiller irsk trad med ”ish” som vigtig komponent. Det fortæller, at den irske folkemusik fortolkes frit og også krydrer egne kompositioner. Det erfarne band giver det traditionelle et markant twist og har denne aften stepdanser Gunilla Odsbøll med på scenen.

Louise Vangsgaard (violin/bratsch/sang)
John Pilkington (guitar/bozouki/sang)
Brian Woetmann (percussion/sang)

Tid til Tradish

Den århusianske trio spiller irsk trad netop med et ’ish’ tilføjet, et udtryk som vist ikke var så brugt dengang i 2009, da bandet debuterede. Nu er mange ting blevet sådan lidt ’ish’. Men adjektivet ’tradish’ blev faktisk kendt første gang helt tilbage i starten af 1800-tallet.

Uanset hvad er Louise Vangsgaard, Brian Woetmann og John Pilkington autentiske, og det har de vist og bevist på spillesteder ikke bare her i landet, men over det meste af Europa. De fortolker og krydrer den irske folkemusik frit, giver den deres personlige twist og komponerer også selv.

Dybe rødder og musik uden grænser

Resultatet er både populært og succesfuldt, for publikum værdsætter deres åbne tilgang til den traditionelle, irske musik, og som en del af en levende og blomstrende musiktradition spiller Tradish sig ind i et charmerende og dygtigt mix af gammelt og nyt, fortid og nutid og med stærk forankring i rødderne.

Det erfarne band trakterer hhv. violin/bratsch, percussion og guitar/bouzouki og alle er også med på vokal.  vokal. Denne aften har de et fjerde medlem, nemlig stepdanser Gunilla Odsbøll med på scenen. Den irske trad er gennem mere end 200 år vokset til et stort og stærkt træ med dybe rødder, forgreninger, knopskud og spirer, og det er vokset op ude omkring i store dele af verden.

Håndlavet

Traditionel irsk musik har gennem de sidste 200 år vokset sig til et kraftfuldt træ med forgreninger, knopskud og spirer over hele verden. Nu er den et globalt fænomen som står i fuldt flor. Et af bandets album hedder ”Roots & Shoots ” tager lytteren med på en rejse, hvor inspirationen er hentet netop fra træets rødder, men også fra betragtninger af folks liv her og nu.

Albummet fik flotte anmeldelser i hele Europa, og Tradish repræsenterede som ét af 10 bands Danmark i musikeksport-projektet ”Danish Roots – Growing in the World”. Men de har ligeledes turneret flere gange i Grønland og blev inspireret af den grønlandske sangtradition. Sangen ”Nuilersup Qilaap Seequinersuata” blev en fast del af deres repertoire og findes på ”Handmade Tales”.

Tradish står aldrig stille

Brian Woetmann spiller udover bodhranen flere andre instrumenter som f.eks. cajón, djembe, kalimba, caxixi og udu og skaber dermed endnu flere nuancer i musikken. Mandolin spiller han også. ”Handmade” er faktisk udført på håndlavede, akustiske instrumenter og har 15 titler, som er et destillat af bandets helt egen sound – med trad’en som en vigtig og karakteristisk del af lydlandskabet.

Tradish, hvis medlemmer har spillet i diverse andre sammenhænge igennem snart mange år, har vi haft hos os for nogle år siden. Og nu er det da på tide igen! Trioen har på ingen måde stået stille – tværtimod!