Martin Hayes & Dennis Cahill

Lørdag 15. september – Martin Hayes & Dennis Cahill (IE/US)

Den irske violinvirtuos Martin Hayes og den amerikanske guitarist Dennis Cahill har et sjældent musikalsk slægtskab, der placerer dem blandt de mest mindeværdige partnerskaber i vor tid. Sammen har de høstet stor international anerkendelse for at føre traditionel musik til genrens yderste grænse, når de tryllebinder tilhørerne med deres langsomt opbyggende heftige livekoncerter.

Martin Hayes & Dennis Cahill

Martin Hayes’ bedrifter spænder vidt såvel artistisk som geografisk. Han er blevet kåret til All-Ireland violin mester hele 6 gange og har vundet National Entertainment Award, den irske pendant til ”Grammy”. Han og Dennis har optrådt internationalt på TV og radio. Duoen har arbejdet sammen med Sinead O´Connor, Iarla O´Lion og fotografen Steve Pyke ved en særlig teateropsætning og film om Timothy O´Gradys bog ”I could Read the Sky” – en rost novelle om irsk immigration. Martin har også optrådt som gæsteartist på nyere udgivelser med Darol Anger og den irske komponist Gavin Friday.Irsk-født og nu bosat i Seattle spiller Martin den langsomme lyriske stil fra sin fødeegn East County Clare. Han lærte at spille traditionel musik af faren, P.J. Hayes, lederen af det navnkundige Tulla Ceili band. Den unge violinist nærer stor beundring for de ældre spillere, hvis musik udtrykker en længsel og essens, der bevæger dig helt inde i sjælen. Martin giver sit eget spil den samme dybde og udfører det eminent med passion og intimitet.

Dennis Cahill er en mesterlig guitarist uddannet i såvel klassisk musik, blues, rock som traditionel musik. Han er født i Chicago af forældre fra County Kerry og studerede på byens ansete Music College før han blev et aktivt medlem af den lokale musik scene. Cahills nyskabende akkompagnement anses for at have givet guitaren et stort gennembrud i den irske tradition. Udover arbejdet med Hayes har Dennis optrådt sammen med så kendte violinister som Liz Carroll, Eileen Ivers og Kevin Burke.Martin mødte Dennis i Chicago i starten af 80’erne. De dannede fusionsorkesteret Midnight Court, hvor de eksperimenterede med forskellige nye musiktyper. Senere vendte de tilbage til deres traditionelle rødder og efter at Hayes havde indspillet to roste soloalbums startede han et nyt musikalsk samarbejde med Cahill. Nyheden om deres fængslende og højspændte optræden spredtes som en steppebrand på begge sider af Atlanten.
Den musikalske forståelse mellem Hayes og Cahill er så stærk at det ofte siges at det ser ud som om de spiller et instrument. Mens Martin forfølger en melodi, udforsker Dennis harmonien og rytmerne i melodierne. Han ser ud til at fornemme Hayes næste skridt intuitivt og matcher det konsekvent med forbløffende færdighed og elegance. Når de optræder live sammen væver de melodier, der kan være op til 30 minutter lange. Hayes beskriver dem som ”en 3-vejs dialog mellem os to og musikken”.Med indspilningen ”Live of Seattle” inddrager de deres publikum i dialogen. Det er deres anden indspilning med duetter og den første, der indfanger ilden og kemien fra deres live koncerter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.